خانه
دوشنبه 3 خرداد 1395
محیطزیست سالم بدیهیترین حق انسان است
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: دولت و مسؤولان باید با وضع قوانینی از دستکاری در محیطزیست جلوگیری کنند؛ زیرا محیطزیست سالم بدیهیترین حق انسان است.
مریم افشار در حاشیه همایش محصولات دستکاریشده ژنتیکی در آیین فقه و حقوق، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شرق استان تهران، با اشاره به تأثیر انسان بر محیطزیست اظهار کرد: امروز با تخریب محیطزیست مواجه هستیم و این نابودی و تخریب کره زمین از زمان انقلاب صنعتی و افزایش جمعیت رو بهشدت رفته و فجایع زیستمحیطی و دستکاریهایی نیز در جمعیت انجام شده است.
وی تصریح کرد: اجزای مختلف محیطزیست به هم وابسته هستند و به لحاظ وحدت و یکپارچگی که این عناصر با هم دارند، هر نوع آلودگی و دستکاری که صورت میگیرد، موازنه و تعادل بین عناصر را بر هم میزند و باید در وضع یکسری قوانین اهتمام ورزیم تا از این دستکاریها تا حدودی جلوگیری شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: تعهدات بینالمللی که دولت در حفاظت از محیطزیست دارد، از دو دریچه قابل بحث است؛ حق بر محیطزیست سالم بهعنوان یکی از مصادیق حقوق بشر و نگاه دوم اینکه محیطزیست میراث بشر است، باید موردنظر قرار گیرد.
افشار افزود: نخستین حق هر انسان حیات است و به خطر افتادن محیطزیست نیز که یکی از همین حقوق است و باید در نظر گرفته شود و بهعنوان بدیهیترین حق انسان مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به دو اصلی که در کنوانسیونها مطرح است، افزود: اصل مسؤولیت مشترک یعنی فردی که بیشتر تحقیق میکند و در نهایت وظیفه بیشتری در جبرانش دارد، از نکات اولیه محسوب میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص اصل دوم گفت: اصل دوم، عمل متقابل است که در تقابل و تعارض بین منافع خاص یک فرد با یک اجتماع نسبت به منافع عام بحث میکند و منافع جامع بینالمللی بر منافع شخص ترجیح میدهد؛ تعهدات بلاعوض دیگر اینجا معنا ندارد و برای منافع مشترک بشریت است و باید نسبت به آن حساس بود.
افشار گفت: کره زمین را از والدینمان به ارث نبردهایم و از فرزندانمان عاریه گرفتهایم و باید سعی کنیم، امانتدار خوبی باشیم.